SEO TIP: Verdens Letteste Linkbuilding!
Linkbuilding er en bitch. Lad os bare sige det som det er! For de fleste websites er det en evig kamp, at få skabt alle de links, der skal til for, at opnå tilstrækkeligt gode resultater i søgemaskinerne.
Men der findes en meget overset metode til linkbuilding, der på få minutter, kan øge din linkværdi væsentligt. For nogle websites vedkommende kan man, med denne metode, skabe flere hundrede værdifulde links fra den ene dag til den anden.
Links til døde sider på dit site
Denne enkle, men meget effektive metode på linkbuilding bygger på det forhold, at rigtig mange websites har links fra andre websites, som peger på sider der ikke længere dur. Måske giver de en 404-fejl, måske en server (500) fejl. I alle fald findes de ikke mere.
Links der peger på sådanne døde sider regnes ikke med af søgemaskinerne. De linker jo ikke til noget der findes. Så alle disse links, er tabt linkværdi.
Hvordan finder du de døde links?
Alt efter hvor mange der linker til dig, så kan det være en temmelig omfattende opgave, at finde frem til alle de links til dit website, som peger på sider der ikke virker. Hvis du skal gøre det manuelt, skal du tjekke samtlige links til dit website og den side de linker til.
Heldigvis findes der også mere automatiserede værktøjer til, at finde frem til alle disse døde links. Vi er travle SEO-nørder, så vi benytter os naturligvis af den slags. Som oftest bruger vi LinkResearchTools til denne analyse – med deres Link Juice Recovery Tool.
Med dette tool indtaster du blot dit domænenavn og efter nogle minutter får du så en liste over alle de links systemet har fundet, fra eksterne websites, som peger på sider på dit website der returnerer en fejl (som regel 4xx og 5xx -fejl).
Mange af de sites vi igennem tiden har analyseret på denne måde har haft hundredevis af døde links. Ved at genoprette dem (se næste afsnit) har vi således kunne skabe flere hundrede links – fra den ene dag til den anden, uden ret meget arbejde og med 100% sikkerhed for succes.
Genetablering af døde links
Der er to mulige løsninger, hvis du har links til døde sider på dit website:
- Genetabler siderne
- Redirect de døde sider
Den løsning der genskaber mest linkværdi er, at genetablere siderne. Så peger de gamle – eksisterende links på de originale sider, som igen svarer med relevant indhold.
Jeg er dog godt klar over, at det ofte ikke er realistisk at genetablere alle gamle URL’er. Måske har du ændret publiceringssystem, og kan ikke længere lave de samme gamle URL’er, måske har du ændret struktur eller indholdsmæssig fokus.
I det tilfælde kan du opsætte 301 redirects – fra alle de døde sider der får links udefra, til de mest relevante alternativer på dit website. Det er vigtigt at du bruger permanente redirects (301) og at du redirecter til den mest relevante side – side for side.
Anmod om rettelse af links
Hvis du vælger redirect-metoden ovenfor – hvilket de fleste gør, da den anden (lidt bedre) metode som sagt er urealistisk i praksis for de fleste, så får du et lille link-værdi tab fordi der redirectes.
Jeg anbefaler derfor, at du henvender dig til webmastere eller forfattere til de websider, der linker til dine gamle døde sider, og spørger om de vil ændre linket til den nye direkte URL – som deres gamle link redirecter til.
Hvis du forklarer dem, at det er bedre for deres brugere at få det direkte link – så undgår de redirect-fejl, så vil nogle sikkert gerne ændre det. Andre vil ikke og så må du leve med det link-værdi tab der kommer på dem. Men hvis du blot kan ændre 25% eller 50% af de gamle links til døde sider, så er det godt.
Gentag dine undersøgelser jævnligt
Hvis du har et større og levende website, så vil du sandsynligvis fortsætte med, til en hvis grad, at få behov for at nedlægge sider. Og måske er det ikke altid, at der sættes korrekte redirects op fra de gamle adresser. Fejl sker. Sådan er det.
Så selvom du i morgen går i krig med ovenstående analyser og anbefalinger, så bør du gentage undersøgelserne om 3-6 måneder. Der kan meget let have ophobet sig nogle nye fejl.
Også selvom du ikke selv nedlægger sider kan der opstå fejl. Dem der linker til dit website kan have lavet en fejl i linket. Hvis du kan få dem til at rette det, så er det jo godt, men ellers må du selv håndtere det, for at linkværdien ikke går tabt.
En anden, og meget vigtig, grund til, at du skal tjekke for links til døde sider på dit website med jævne mellemrum er, at mange websites i dag (heldigvis) benytter sig af værktøjer til fjernelse af døde links på deres website.
Det betyder, at hvis linket til dit website går til en død side – uanset hvad årsagen måtte være, så opdager deres døde-links system det og så bliver linket til dit website fjernet igen. Og det værste er – at jo større og mere prominent websitet er (hvor linkværdien jo er størst), jo større er sandsynligheden for at de – som et stort og seriøst website, har implementeret en metode til løbende tjek af links.
Bent Andersen skriver
Dejligt at få bekræftet hvad jeg har arbejdet på et lille stykke tid, dog uden at være 100% sikker.
Nu kan jeg jo rette løs med god samvittighed.
Anton Hoelstad skriver
Rigtig fin lille guide til at få nogle gode og nemme links uden det helt store arbejde. En meget overset disciplin som kan gøre en rigtig stor forskel.
Emil Stahl skriver
Jeg er glad for Mac appen Integrity til at tjekke døde links.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det program løser bare ikke det, som jeg beskriver her. Det finder KUN døde links på dit eget site – ikke døde links til dit site, fra andres websites, og det er lige præcis det sidste jeg skriver om her og som kan give dig ekstra links meget let.
At du tjekker interne links er også godt, men at rette dem giver dig bare ikke mere linkjuice. Det gør det at identificere og rette de URL’er som eksterne kilder linker forkert til.
Kristian Mølgaard skriver
Hej Mikkel.
God og brugbar artikel. Jeg tror, at rigtig mange glemmer netop denne metode og i stedet for vælger at fokusere på at skabe nye links. Denne metode vil dog kunne give nogle gode resultater på ret kort tid, hvis man ellers har en del “døde links” ind til sin side.
– Måske vil denne løsning være meget god til de personer, som har travlt og ikke rigtig har tiden til at skaffe så mange nye links, hvilket jo godt kan være et stort og tidskrævende stykke arbejde.
Mvh.
Kristian
Kenneth Davidsen skriver
Hej
Spændende læsning! Tror mange forbigår denne “lette” metode, da man som regel er fokuseret på at skaffe nye links i stedet.
Tak for tippet!
Martin skriver
Jeg har arbejdet en del på link building til min nye hjemmeside
Jeg kan anbefale at søge på ordet “tilføj link” og der dukker mange gratis sider op hvor man kan tilføje link til sin side.
Lucas Scott skriver
Jeg bruger ofte teknikken til at gendanne døde links. Det fungerer ret med succes