Advarsel! Gør ikke som DMI – de mistede synlighed i Google og 22% af brugerne med deres nye hjemmeside
I februar sidste år lancerede DMI en ny version af deres website. Allerede fra første dag haglede kritikken ned over den og i dag er det så kommet frem, at de har mistet over 22% af deres tidligere brugere.
Forklaringen på det store fald har fra både DMI, faste brugere og flere interneteksperters side haft fokus på ringere brugervenlighed, forvirrende navigation og dårligt design.
Det kan absolut godt være en del af forklaringen. Men en medvirkende årsag er uden tvivl også, DMI’s katastrofale håndtering af flytningen i forhold til SEO. De har, som du kan se nedenfor, mistet næsten halvdelen af deres synlighed i Google i direkte forlængelse af lanceringen af det nye website – og står stadig den dag i dag, over et år efter lanceringen, tilbage med en række alvorlige fejl.
Men hvad er det gået galt? Hvor har de fejlet og hvordan kan du undgå at det går ligeså galt for dig, hvis din virksomhed en dag for brug for at lancere en ny version af jeres website?
Det skal vi se lidt nærmere på i dette indlæg.
DMI.dk er halvt så synlig i Google nu!
I direkte forlængelse af lanceringen af DMI’s nye website faldt websitets synlighed i Google med næsten 50%.
Google er, som du sikkert allerede ved, der langt de fleste søger efter relevante informationer, så det har en meget alvorlig negativ effekt på DMI’s generelle synlighed på nettet.
Ifølge Ahrefs.com rankede DMI.dk på godt 87.000 forskellige keywords før lanceringen af det nye website. Efter lancereringen faldt det til godt 44.000!
Nu får DMI naturligvis ikke alle deres besøg fra Google. Heldigvis, for dem, for så havde det samlede resultat nok været endnu værre.
Mange har også bookmarked sider til vejrudsigten for lige netop deres lokalområde, eller andre vigtige sider på DMI.dk.
Men også her fejlede DMI med det nye website …
410.000 døde links til DMI.dk
Ifølge vores analyse er der p.t over 400.000 døde links, fra andre websites til DMI.dk. Det skader både de mange brugere der går forgæves og deres synlighed i Google.
For brugerne er det irriterende at ende på en død side – eller en anden side end man forventede. Mange vil hurtigt opgive og i stedet for finde informationerne på et andet website.
Google bruger links, som en meget vigtig faktor for et websites autoritet – og dermed hvor højt i søgeresultaterne det skal vises på relevante søgninger.
Følger man et af de 410.000 døde links til DMI.dk ender man (i første omgang) på en fejlside som denne:
DMI blev allerede ved lanceringen kritiseret for, at have ændret URL’er på siden, uden at sørge for at viderestille de besøgende til de nye adresser. Det kan gøres med et redirect – således at både brugere og Google hurtigt kan se at en side er flyttet og hvor den ligger nu.
DMI udtalte i den forbindelse, at de godt var klar over problemet og ville rette op på det. Det har de så gjort nu – bare ikke på en måde der gavner hverken brugerne eller Google (og dermed deres SEO).
Hvis man f.eks. forsøger at gå ind på nedenstående side, så er der ganske vist sat et permanent (301) redirect op. Men det går til ovenstående fejlside (404).
Men det stopper ikke her!
For at sætte prikken over i’en får brugerne faktisk kun lov til at blive på fejlsiden i et par sekunder. Herefter sendes de med JavaScript videre … til forsiden af DMI.dk.
Og det er ikke bare links fra andre sites til DMI.dk der ender på en død (404) side – mange interne links er også døde. I vores analyses fandt vi at hele 2,86% alle interne links ikke virker. Derudover fandt vi ikke mindre end 7,28% der gav andre fejl. Så alt i alt over 10% fejl i interne links!
Det er alt i alt en ekstremt dårlig implementering. Den skader både brugervenligheden og deres synlighed i Google. Brugerne smutter nok over til et andet vejr-site efter sådan en oplevelse – og Google nedgraderer sitets autoritet.
DMI.dk er (alt for) langsomt!
Hastighed er en af de faktorer der har størst betydning for såvel brugervenlighed som synlighed i Google. Alle elsker hurtige websites – og er det for langsomt gider næsten ingen bruge det.
Vi har ikke data på hvor hurtigt – eller langsomt DMI.dk var før opdateringen, men vi kan i hvert fald konstatere, at det er alt for langsomt nu.
En måling baseret på Google PageSpeed Insight data afslører at de fleste sider er meget langsommere end de burde være – særligt for visning på mobile enheder. Og da en bedre mobiloptimering var et af DMI’s argumenter for en ny hjemmeside er det naturligvis ikke godt.
Andre alvorlige fejl i søgemaskineoptimeringen (SEO)
Der er mange andre alvorlige fejl i søgemaskineoptimeringen af DMI.dk. Jeg ved ikke om disse fejl altid har været der, eller om de er skabt med det nye site, men de er i hvert fald med til at skade DMI.dk’s synlighed i Google.
Et af de mest synlige problemer er, at en meget stor del af websitet kan besøges – og indekseres af Google, via en usikker (http) forbindelse – frem for en sikker (https). Hele 72% af de (knap 30.000) sider vi har analyseret på DMI.dk findes på http – kun 27% på https.
Det undrer naturligvis, da netop sikkerhed var et af argumenterne for skiftet til det nye website.
Der er mange andre svagheder, som vi i lighed med ovenstående ikke kan være sikker på er opstået i forbindelse med lanceringen af det nye website. Men alt i alt kan de, sammen med de direkte flytte-fejl, i høj grad forklare det store fald i synlighed – og dermed en stor del af faldet i brugere.
Et nyt website kan være en god ide, men …
Der kan være mange gode grunde til at lave en helt ny version af et website. Selv fortæller DMI, at det blandt andet var et ønske om bedre visning på mobile enheder, højere sikkerhed og flere lokale vejrudsigter – og så en opdateringen af de visuelle udtryk, der lidt for meget lignede et levn fra 00’erne.
Det er alt sammen rigtig gode grunde. Måske står du selv med lignende overvejelser. Det kan også være, du ønsker at lancere helt nye features – som f.eks. en webshop og i den forbindelse ønsker det hele hænger bedre sammen – visuelt og funktionelt.
Vi er også selv igang med at lave en ny version af vores website. Efter flere års knopskydning synes vi der er brug for at rydde lidt op, gøre nogle ting lidt enklere og let at finde rundt i, forbedre kommunikationen og friske designet lidt op.
Men, når man lancerer en ny version af sit website er det meget vigtigt, at der også tages hensyn til Google. Særligt vigtigt er det naturligvis hvis man allerede har en høj synlighed i søgemaskinerne og får mange af sine besøg fra dem.
Fejl Nr. 1: Vær ikke naiv og arrogant
DMI har i pressen udtalt at “folk skal lære at bruge det (nye website)”. Om det er udtryk for naivitet eller arrogance ved jeg ikke, men forbandet dumt er det i hvert fald.
Det kan godt være du selv synes at dit website – og din virksomhed, er verdens navle. Men tro mig – det er de færreste af dine potentielle kunder og websitebesøgende, som deler din entusiasme. For dem er dit website blot en – som regel ud af mange, muligheder for at løse det behov de står med.
Uanset om du sælger produkter eller som DMI leverer informationer er der altid andre som kan levere næsten det samme. Det er uhyre sjældent at en virksomhed er så unik, at kunderne kun kan bruge dem. Det er hverken tilfældet for DMI, for vores virksomhed og sikkert heller ikke din.
Lad mig slå det fast med syvtommersøm: Folk gider ikke at lære at bruge din hjemmeside. Punktum!
Hvis ikke hjemmesiden er let at bruge og man intuitivt kan finde rundt på den – og få løst det man kom for, så finder man bare en anden der kan.
For nogle år siden så jeg en sjov undersøgelse, der belyste dette.
Undersøgelsen viste, at mere end halvdelen af alle folk mener de er lidt klogere end gennemsnittet (hvilket statistisk set nok ikke helt hænger sammen). Og når de så støder ind i et website de ikke kan finde ud af at bruge må de enten erkende at de nok alligevel ikke er så kloge som de troede – eller konkludere at hjemmesiden er noget lort. Gæt selv hvad de fleste vælger at tro på 🙂
Jeps, du gættede rigtigt. Naturligvis er jeg (stadig) verdens klogeste mand – når jeg ikke kan finde ud af at bruge din hjemmeside er det fordi den er dårlig. Så enkelt er det.
At lave en hjemmeside der er let at bruge er et kapitel for sig. Det kan jeg ikke nå at komme i dybden med i denne omgang. Men en god tommelfingerregel er, at gøre som de fleste andre.
Dit website skal være unikt på det fede indhold , produkter du har og den fantastiske service du leverer – ikke på måden det fungerer.
Hvis folk skal lede efter håndtaget på din dør, så kommer de aldrig ind i din butik – sådan lidt forenklet sagt.
DMI fejlede med deres nye website bl.a. ved at have alt for stor fokus på æstetik frem for brugervenlighed. F.eks. havde de til at starte med valgt at alle ikoner skulle holdes i den gennemgående blå farve – så solen blev også blå, ligesom skyerne og himlen. Det er noget pis. Solen er gul!
Fejl Nr. 2: Alt indhold flyttes ikke med
Da jeg mangler data fra før DMI fik nyt website kan jeg ikke vurdere, om de har begået denne fejl – men da det er en af de mest alindelige har jeg alligevel medtaget den her, som en typisk flyttefejl.
Når man laver et nyt website vil der ofte være ønske om, at ændre i indholdet på siderne, nogle sider er måske blevet overflødige – og skal helt væk, og andre vil man måske sammenlægge.
Udfordringen med det – i forhold til både brugerne og Google er, at man meget let kan miste både synlighed i Google og besøg, når man gør det.
Som minimum bør du derfor sørge for, at der opsættes permanente redirects (301) fra de gamle til de nye adresser, således at ingen går forgæves – og vigtig link-værdi overføres i Google.
Derudover skal du være opmærksom på, at det ikke er nok at dine sidernes synlige indhold flyttes med over på det nye website – også TITLEs og META-descriptions skal med. Ellers kan det gå alvorligt ud over din synlighed i Google.
Fejl Nr. 3: Der er ingen SEO-migrations-plan
I DMI’s tilfælde er det, for mig at se, helt tydeligt, at de har glemt at tænke deres synlighed i Google ind i flytteplanerne. I hvert fald har de fejlet på så mange punkter, at jeg tvivler på det kan have været ret højt på agendaen.
Og så bliver resultatet som vi ser det nu – alvorligt faldende synlighed.
Men sådan behøver det ikke at gå. Vi har gennem tiden hjulpet mange virksomheder – både store og små, med at skifte website uden at de har mistet hverken synlighed eller besøg som følge af det. Tværtimod!
Et nyt website, der er bedre end det gamle, kan og bør føre til stigende trafik – ikke faldende. Og håndteres flytningen korrekt sker det faktisk også tit.
Men det kræver at du er meget omhyggelig, ligger en grundig migrations-plan og ved hvordan det hele skal håndteres i forhold til Google. Nogle ting skal være på plads inden du skifter website, og andre ting kan du løbende tilpasse når det nye website er lanceret.
Har du brug for hjælp med SEO-sikker flytning af dit website?
Hvis du har brug for hjælp med at sikre en god flytning til nyt website – så du også bevarer din synlighed i Google, er du meget velkommen til at kontakte os og få en uforpligtende snak.
Ring på 70 22 80 82, skriv på info@waimea.dk eller brug formularen nedenfor.
Skriv en kommentar