Er Black Hat SEO ulovligt?
Black Hat SEO er en betegnelse, der bruges om SEO-strategier og -teknikker, som ikke lever op til de almindelige regler og krav søgemaskinerne stiller til webmastere. Nogle folk finder Black Hat SEO uetisk og andre synes det er helt OK, men er det ulovligt?
Søgemaskinerne har oftet sammenlignet Black Hat SEO med hacking og endda sat direkte lighedstegn mellem dette, andre ulovligheder og SEO. Men er der hold i det?
Er Black Hat SEO virkelig ulovligt? Eller er det helt så sort/hvidt, som nogle gerne vil gøre det til? Det vil jeg se lidt nærmere på i dette indlæg …
Hvad er Black Hat SEO … helt præcist?
Der har altid været diskussioner om, hvad Black Hat SEO egentlig er – sådan helt præcist. Men jeg tror de fleste i dag kan være enige om, at det i hvert fald inkluderer alle de SEO-strategier og -teknikker, som søgemaskinerne fortæller os at vi ikke må benytte os af.
Som den jomfruelige modsætning Black Hat SEO har du så White Hat SEO – der omvendt dækker over SEO-aktiviteter, som overholder alle søgemaskinernes guidelines til punkt og prikke.
Og allerede her kan du sikkert godt regne ud – hvis ovenstående definitioner accepteres, at det er de færreste der kan påstå, at lave 100% White Hat SEO – de fleste af os må acceptere, at der kan snige sig lidt Black Hat SEO med. Eller i hvert fald en smule gråt.
Som et godt eksempel skriver Google i deres officielle Webmaster Guidelines bl.a. følgende om links:
Any links intended to manipulate PageRank or a site’s ranking in Google search results may be considered part of a link scheme and a violation of Google’s Webmaster Guidelines.
Med andre ord – hvis du forsøger at få links til dit website, med det formål at komme til at ranke bedre i Google, så kan Google betragte det som spam. Og det gør vi jo næsten alle sammen. Faktum er, at næsten ingen websites kan opnå tilstrækkeligt gode Google rankings helt uden en aktiv linkbuilding strategi.
Så, realistisk set er langt det meste SEO “lidt på kanten” … Verden er ikke så sort/hvid, som nogle ville ønske den var. Man kan ikke overholde søgemaskinernes regler 100%, omend det er de færreste der har brug for at bryde dem alle.
Er Black Hat SEO hacking?
I modsætning til, hvad søgemaskinerne og nogle SEO-folk af og til har påstået, så må jeg understrege, at det er noget vrøvl at sætte direkte lighedstegn imellem hacking (der normalt vil være ulovligt) og Black Hat SEO.
Nogle ekstreme typer har naturligvis gennem tiden benyttet hacking (og andre ulovligheder) til, at opnå personlige fordele – herunder også på SEO-fronten, men det vil jeg absolut ikke anbefale, at man gør.
Jeg synes helt generelt at man skal overholde landets love og opføre sig ordentligt.
Er Black Hat SEO uetisk?
Etik er, i modsætning til hvad der er lovligt eller ulovligt, lidt sværere at definere. Nogle SEO-bureauer har gennem tiden brugt frygtelig meget tid på, at proklamere, hvor utroligt etiske de er. Personligt har jeg altid fundet den type selvhøjtidelige anprisninger en anelse latterlige – nogle gange endda hykleriske.
For mig at se er det mest uetiske man som SEO-bureau kan gøre, at bilde kunderne ind, at de kan opnå fantastiske resultater i Google ved at følge alle deres guidelines 100%. Det kan stort set aldrig lade sig gøre!
Som oftest bliver man nødt til at gå en lille smule – eller lidt mere, ud over de snævre rammer Google definere.
Og det paradoksale er, at dem, der ellers påstår at være rene White Hat SEO’ere, som regel også selv bryder Googles guidelines lidt – eller meget. Det er stort set umuligt at undgå, hvis man vil skabe brugbare resultater.
Og ja, det kan der så være en lille risiko ved. Det skal man naturligvis altid snakke med sine kunder om – eller selv vurdere, hvis du laver din egen SEO.
Men hvis alternativet er, at blive begravet på side 30 i Google hvad vil du så helst? Løbe en meget beskeden risiko, ligge i toppen på side 1 og nyde alle de leads og salg det skaber – eller slet ingen risiko løbe, aldrig blive fundet, og overlade alle kunderne til dine konkurrenter?
Markedsføring der ikke skaber resultater er spild af penge. Og dem der tager penge for den slags er i mine øjne mere uetiske end dem, der i samråd med kunderne løber begrænsede og kalkulerede risici.
Skal du bruge Black Hat SEO?
Hvis du tænker på Black Hat SEO som udelukkende værende de mest ekstreme metoder som cloaking, automatisk generering af (mere eller mindre læsbare) tekster, automatiseret linkbuilding på speed og tilsvarende metoder (som dog sagtens kan være helt lovlige), så er mit svar i de fleste tilfælde nej. Det har du sandsynligvis slet ikke brug for at kaste dig ud i.
Faktum er, at langt de fleste websites kan opnå tilfredsstillende resultater i søgemaskinerne ved at bruge langt mindre agressive, teknisk komplicerede og risikofyldte strategier og metoder.
Og specielt det sidste er vigtigt. For det er jo dumt at bruge metoder, som der er en større risici ved end højest nødvendigt. En lille risiko vil der næsten altid være. Det gælder nok al markedsføring – eller al forretning i bred forstand.
For eksempel er der risikoen for, at det man troede ville virke ikke gør det og man derfor spilder sin tid og penge. Investeringen kan slå fejl. Men så er der ikke andet at gøre, end at justere strategierne og komme op på hesten igen.
Men løb aldrig større risici end nødvendigt for at nå dine mål!
Målet bør altid være, at forsøge at opnå det man ønsker med de metoder, som samlet set giver størst sandsynlighed for succes, men med de færreste og mindste risici for negative konsekvenser af enhver art.
God weekend …
Mikkel deMib “White Hat” Svendsen
Skriv en kommentar