Du bruger for mange penge på AdWords!
Hvis du bruger over halvdelen af dit budget til markedsføring i søgemaskiner på søgeords-annoncer, som Google AdWords, er der meget stor sandsynlighed for at du bruger alt for meget!
Har du overvejet, om du med fordel kunne flytte noget af dit AdWords budget til organisk optimering? Hvad holder dig tilbage?
Faktum er, at det fortsat er flertallet der klikker på de organiske resultater, frem for annoncerne – på samme måde, som de fleste avislæsere stadig læser flere artikler end annoncer – sådan alt i alt.
Er AdWords spild af penge?
Nej, lad mig starte med at slå fast med det samme – AdWords, og andre søgeordsannoncer, er meget ofte en yderst fornuftigt måde, at bruge nogle af dine markedsføring kroner på. Ikke alene kan det give en god ROI, hvis dine kampagner er ordentligt optimeret, det er i reglen også den hurtigste måde, at komme igang med din markedsføring i søgemaskiner.
Indenfor få timer kan du få dine annoncer på Google og begynde, at modtage besøgende på relevante søgninger. I modsætning til dette kan det tage dage, uger og måneder inden du begynder at få gode resultater fra din organiske optimering.
Så problemet er ikke at AdWords er dårligt. Det behøver det skam slet ikke at være. Problemet er, at alt for mange bruger en alt for stor del af deres samlede budget til markedsføring i søgemaskiner på søgeordsannoncer, som AdWords. Budgettet fordeles uhensigtsmæssigt.
Hvordan skal dit søgemaskine-budget fordeles?
Der er store forskelle fra branche til branche, og helt ned på de enkelte søgninger, på hvor mange der klikker på henholdsvis de organiske og de betalte søgeresultater, men som en tommelfingerregel – et fornuftigt gennemsnit, plejer vi at sige at det er ca. 2/3-dele der klikker på de organiske resultater og 1/3-del på de betalte.
Indenfor nogle brancher og søgninger er der mange flere der klikker på de organiske, og indenfor få søgeord kan det være lidt mindre.
Med det udgangspunkt kunne man så med rimelighed argumentere for, at du burde bruge 2/3-dele af dit budget til markedsføring i søgemaskiner på organisk optimering (SEO) og 1/3-del på søgeordsannoncer (SEA).
Det er meget få der har en fordeling af søge-budgettet der ligner det!
Du kunne også gå skridtet videre og se på, hvor meget du tjener på de besøgende fra søgeordsannoncer i forhold til SEO. Måske tjener du lidt mere på de betalte besøgende – måske er det omvendt. Du kan bruge det som en faktor i udregningen af, hvilken andel af den samlede værdi der kommer fra de to kanaler – og så fordele dit search-marketing-budget ud fra det.
Hvis vi stadig holder fast i 2/3-dele kommer fra organisk SEO, og du har et samlet search-budget 25.000 kr. om måneden, så burde du måske bruge de 16.666 kr. på SEO. Men hvis det viser sig, at du tjener 20% mere på dem der kommer fra SEO end de betalte søgeordsannoncer, så burde SEO-andelen af dit budget måske ligge tættere på 20.000 kr.
Der er endnu færre der bruger denne – ellers objektivt fornuftige, model til prioritering af deres search-marketing-budget. Det er dumt!
Udnyt de lavest hængende frugter bedre
Jeg ved godt, at der er meget langt fra den fordeling af search-marketing-budgettet som jeg har illustreret – og argumenteret for, ovenfor, og så den fordeling de fleste – sikkert også du, kører med i dag.
Jeg vil heller ikke hårdnakket fastholde, at det først er godt nok hvis du 100% følger den objektivt argumenterede fordeling, som er beskrevet ovenfor. Hvis bare du kan rykke dig lidt i retning af en objektivt mere fornuftig fordeling, så er det godt.
Start med at identificere de helt lavthængende frugter – både i forhold til din organiske optimering og søgeordsannoncer. Der vil typisk være nogle hjørner, nogle små huller i markedet, der er lidt lettere og/eller billigere at trænge igennem på. Måske noget hvor du allerede står halv-stærkt og bare lige skal bruge det sidste ekstra skub.
Du bør som minimum udnytte de lavesthængende frugter først. Hvis det kræver, at du flytter noget af dit AdWords budget over til SEO, så gør det! Det er dumt at brænde dyre penge af på annoncer, og så bare lade de langsigtede mere lukrative strategier og lavthængende frugter ligge.
Fokuser på bundlinien
Markedsføring handler om at skabe resultater. Og jo bedre resultater du kan skabe for færre penge jo bedre. Jo lavere dine markedsføringsomkostninger er for hver nye kunde du får, jo bedre. Jo mere de nye kunder køber for, jo bedre.
Det er bundlinien der tæller – hvor meget du tjener på hver marketingkrone du bruger.
Med adWords køber du trafik uden nogen vedblivende værdi for dit website og virksomhed. Hvis du lukker budgettet stopper annoncerne – og de besøgende, med det samme.
Med organisk SEO investerer du i, at opbygge en varig værdi – et organisk kendskab til dig, din virksomhed og produkter, der ikke bare stopper hvis du bliver nødt til at skrue lidt ned for budgettet i en periode.
Med udgangspunkt i dine keywords er det muligt at udregne, hvor meget værdien af at ligge i toppen af Google er, hvor godt du ranker nu, og hvor meget du derfor går glip af. Det er det vi også kalder et “Missed Opportunity Chart”.
Når du ved hvor meget du går glip af kan du bedre vurdere, hvor meget det vil være fornuftigt at investere i SEO. Hvis du kan se, at du går glip at 3-400.000 kr. hver måned, fordi du ikke ranker så godt, og det vurderes at du indenfor en overskuelig tid, kan vinde bare halvdelen af den værdi, med en månedlig investering på f.eks. 20-25.000 kr., så hænger det jo ret godt sammen.
Uanset hvordan du laver dine udregninger, så er det i alle fald vigtigt, at du fordeler dit budget på så objektive kriterier som muligt. Det er dumt bare at fortsætte med et (alt for) højt AdWords budget ene og alene fordi det er let.
Flyt lidt af dit AdWords budget i dag!
For at vende tilbage til indledningen, så vil jeg fastholde, at du bør overveje at ændre lidt på dit budget, hvis du bruger over halvdelen af dit samlede search-marketing-budget på AdWords.
Hvis du, som mange gør, bruger 80-90% på AdWords så er der ingen tvivl – så bør du helt sikkert flytte lidt af det til organisk optimering. Hvis ikke du kan flytte så meget, som objektive analyser og kriterier som ovenfor skitseret anbefaler, så start i det mindste med at flytte f.eks. 10% eller 20%.
Det kan da aldrig være kortsigtet og dumt at kører på fuld drøn på AdWords kampagner, hvis de bare har en positiv ROI%.
Nogle af dine indlæg er godt nok snæversynede.
Langt de fleste virksomheder har et begrænset budget til markedsføring i søgemaskiner. Hvis de bruger det hele – eller for meget af det, på AdWords så jo, så ER det meget kortsigtet og dumt.
Og faktum er, at det er tilfældet for alt for mange virksomheder. Resultatet er at kontaktprisen bliver højere end nødvendigt, samt at man overlader for mange leads til konkurrenterne (dem der ranker organisk og som sagt får omkring 2/3-dele af søgebrugerne.).
Jeg er helt enig i, at de fleste virksomheder slet ikke prioriterer SEO på samme måde som PPC – hvilket er synd, og ofte den kortsigtede løsning. Det er svært at overbevise virksomheder om andet, da SEO bliver set som noget ukontrollérbart og “fluffy”, hvor det er nemmere at se resultater og profit ned i kroner og ører med AdWords.
Men jeg er uenig i måden at ville opdele budgettet på ift. hvor stor volumen af trafik du kan få fra henholdvis SEO og SEA. Selv om der ofte er ca. 2/3 af de søgende som klikker på organiske resultater, er det også ofte muligt at få en langt højere konverteringsrate med PPC end fra organiske besøgende.
Derfor ville jeg opdele mit budget ud fra, hvor mange penge der kan tjenes med hver af kanalerne. Du nævner at det handler om bundlinjen, og her er man nødt til at kombinere mængden af profit pr. besøgende, samt den volumen der er mulig at få fra hver af kanalerne. Og det kan være sværere når man skal indregne udgiften i form af arbejdskraft og tid brugt på SEO. Men blot at vælge én af faktorerne er for snæversynet efter min mening.
Hvis du læser mit indlæg igen vil du se, at jeg netop skriver: “Du kunne også gå skridtet videre og se på, hvor meget du tjener på de besøgende fra søgeordsannoncer i forhold til SEO.”
Så ja, man skal netop se på bundlinien. Men det er bestemt ikke altid at SEA giver bedre konverteringer end SEO.
Og I alle fald er det MEGET sjældent, at budgettet fordeeles på en objektiv fornuftig made 🙂