Politisk manipulation af Google søgeresultater og Google Suggest
Når man ser nedenstående video, som flere millioner nu har gjort, får man det klare indtryk, at Google har manipuleret med deres søgeresultater og search suggest, til fordel for Hillary Clinton, og til skade for Donald Trump.
Men er det virkelig sandheden? Har SouceFeed ret i deres alvorlige beskyldninger, her op til det Amerikanske præsidentvalg, eller tager de helt fejl?
Det, og de mange relevante kommentarer det afstedkommer vil jeg se lidt nærmere på i dette indlæg, men lad mig starte med at slå fast, at SourceFeeds anklager er så langt fra sandheden, som det næsten er muligt. Så se videoen med det i baghovedet, så du ikke lader dig rive alt for meget med, af det ellers umiddelbart overbevisende partsindlæg.
Min første kommentar, da historien dukkede op i går, var da også …
Hvad er Google Suggest?
Google Suggest er en indbygget funktion i det almindelige søgefelt, der automatisk forslår søgefraser, når du begynder at indtaste en søgning. Det kaldes også en “autocomplete” funktion.
Hvis jeg f.eks. indtaster “Waimea”, så kommer Google med følgende foreslag …
Og hvis man påbegynder en søgning på mit eget navn kommer følgende meget relevante forslag frem …
Google er et medie
Jeg har mange gange diskuteret med andre mediefolk om Google er et medie, på linie med andre medier. Det er der efter min mening ingen tvivl om, at det er – på trods af, at mange gamle mediefolk benægter det.
Påstanden er, at Google jo på ingen måde minder om en avis – som er udgangspunktet for mange, måske mest lidt ældres opfattelse af hvad et medie er. Og de har da også ret i det sidste.
Men det samme kan siges om f.eks. radio og TV – det er også unikke medier, der på næsten alle måder er anderledes end en avis. Det ændrer bare ikke på at det er et medie. Det er ganske vidst et respons-medie, i modsætning til de fleste traditionelle medier, der er push-medier. Men et medie er det.
Og som medie er Google naturligvis offer for samme mulige manipulation, som alle andre medier. Det er derfor også vigtigt, at vi som mediebrugere – som søgemaskinebrugere, er kritiske overfor dette medie, som alle andre medier. Vi skal ikke blindt stole på Google – men det skal vi heller ikke på hverken TV-avisen eller dagbladet Politiken.
Og netop derfor virker en historie som denne – SourceFeeds påstand om, at Google bevidst skulle have manipuleret med søgeresultaterne og search suggest da også nærliggende. Ikke mindst når man ved, at det Californiske selskab ofte har udtrykt større sympati med Demokraterne end Republikanerne i det Amerikanske politisk spektrum.
Det er bare ikke sandt, i dette tilfælde. Hvis man bruger bare en lille smule tid på at undersøge det nærmere, og har de faglige kvalifikationer til det – hvilket SourceFeed meget tydeligt ikke har haft, så finder man hurtigt ud af, at der absolut intet kød er på denne historie. Den er så tæt på lodret løgn som det næsten er muligt.
En dygtig kollega, Rhea Drysdale har lavet en rigtig fin gennemgang af, hvorfor SourceFeed tager helt fejl i deres påstand, som du kan læse her.
Google Search Suggest er et komplekst værktøj
Den første store fejl SourceFeed laver er, at de tror Google Search Suggest er et simpelt værktøj, der alene på baggrund af seneste søge-trends foreslår søgninger, når man påbegynder en indtastning. Det er på ingen måde tilfældet. Så enkelt er det ikke.
Search trends – altså hvad folk søger mest på for tiden, er bestemt en faktor for hvad der vises i Search Suggest, men der er mange andre ting der spiler ind. Det er, som det meste andet på Google, en meget kompleks algoritme, som selv jeg på ingen måde vil påstå, at jeg 100% forstår – omend jeg tydeligvis forstår den en smule bedre en SourceFeed.
Omvendt manipulation og selvopfyldt profeti
Den anden store fejl – eller bevidste manipulation fra SourceFeeds side er, at de uden fagligt belæg har valgt nogle søgeord, som ikke nødvendigvis er dem som trender mest eller søges mest på.
Matt Cutts, der ellers er stoppet med at arbejde på Google, måtte da også ud i går aftes og kommentere på dette med blandt andet nedenstående indlæg på Twitter:
Og han fortsætter med gode eksempler på, at Google Suggest bestemt også foreslår negative søgeord i forhold til Hillary Clinton, hvis man altså søger som de fleste gør – og ikke som SourceFeed fejlagtigt påstår.
SourceFeed har med andre ord (enten bevidst eller på grund af manglende faglig viden) valgt at bruge eksempler, som bare ikke er den måde folk mest søger på.
Så hvem er det lige der manipulerer? Tilsyneladende er det i højere grad SourceFeed end Google.
Det værste er næsten, at med den meget store opmærksomhed denne video har fået, har det sandsynligvis fået mange til selv at teste de søgninger SourceFeed fremlægger – og det kan påvirke search trends, så deres påstand om hvordan folk søger kan ende som en selvopfyldt profeti. Det må tiden vise.
Det er desværre ikke første gang i historien, at vi oplever et medie der skaber historien selv – bliver selve historien, frem for, at rapportere virkligheden med et anelse mere ydmygt forhold til sandheden.
Berettiget kritik af Google
Jeg har ofte kritiseret Google for ting jeg mener der er fagligt belæg for. Google må og skal naturligvis, som det dominerende medie de er, leve med det.
Men jeg bliver faktisk lidt harm, når et andet medie – tilsyneladende udelukkende for egen vindings skyld, eller som et forsøg på politisk manipulation, fremlægger så alvorlige beskyldninger mod Google, der øjensynligt stort set intet har med sandheden at gøre.
Værst af alt, er der fare for at større medier og dagblade – der måske ikke har den tekniske indsigt jeg og andre fagnørder har, samler historien op og dermed spreder de falske påstande og giver uberettiget troværdighed til historien. De risikerer, at endnu flere tror på SourceFeeds forkerte påstande.
Så, udover at jeg naturligvis håber at du – som almindeligt interesseret i medier og søgemaskiner, med dette indlæg får en mere korrekt version af historien, så håber jeg også, at i hvert fald Danske journalister når at læse med, inden de hopper med på SourceFeeds helt uberettiget kritik.
Hvis du, som journalist har spørgsmål til sagen er du velkommen til at ringe til mig på 22 27 07 10, eller skrive på: mikkel@waimea.dk
Skriv en kommentar