Ny SEO trend: Opsplitning af portal domæner
Det er snart mange år siden at jeg første gang forudså de brede portalers død. “All-purpose portals” som Wikipedia, eHow, Jubii og Scandinavia Online i Danmark og en af de mest successfulde internationale portaler About.com har alle sidenhen måtte sande dette.
Da de første Google Panda opdateringen rullede ud i 2011 blev det for alvor et seriøst spark i skridtet og et alvorligt wake up call for disse portaler. Mange af dem oplevede i den efterfølgende tid meget alvorlige fald i den organiske søgemaskinetrafik og meget næsten ingen af dem fandt i første omgang løsninger på deres udfordringer.
Men nu er der sket noget nyt. About.com rebrandede i 2016 til DotDash.com og er siden da gået igang med en række bemærkelsesværdige domæne splits. Og endnu mere bemærkelsesværdigt er det at se resultaterne. De stormer mildt sagt frem i Google.
I dette indlæg vil jeg se lidt nærmere på baggrunden for en sådan opsplitning, de resultater det har givet About.com og om det eventuelt er noget du også bør overveje.
Et website kan aldrig blive alt for alle
I internettets spæde ungdom – dengang i 90’erne, var der en udbredt forestilling om at brede altdækkende portaler var vejen frem. At websites der indeholdt alt det folk måtte ønske var den bedste strategi, hvis man ville dominere nettet.
Og i mange år gik det da også meget godt. I Danmark var Jubii og Scandinavia Online (SOL.dk) dominerende mastodonter . Og i USA blev About.com til et af verdens absolut mest besøgte website.
Men problemet er, som jeg allerede forudså dengang, at hvis man forsøger at være alt for alle, så ender man let med at blive ligegyldig for de fleste.
Succesen varede da heller ikke ved. Jubii er kun en skygge af sig selv i dag og SOL.dk er helt væk. Og mange af de brede portale oplevede som sagt, at Googles Panda opdateringer, der blandt andet sigtede mod at filtrere lidt ud i de mange tynde “content farms”, ramte dem særlig hårdt.
Global eller lokal autoritet
Et af de gode argumenter – både i forhold til branding (kendskabsgrad og tillid) og SEO for at samle alting på et domæne har altid været, at man så samler al opmærksomhed og autoritet omkring dette ene domæne. Og da netop autoritet er vigtigt for hvor godt man ranker i søgemaskinerne, giver det – isoleret set, god mening.
Problemet er bare, at man også let ender med et supermarked der muligvis har alt, men som ikke er specielt god til noget som helst. Så det kan godt være at man ved at samle det hele opnår en globalt set stærk autoritet – men man tabler den lokale autoritet, der knytter sig til de enkelte emner, eller områder.
About.com splitter op
Siden rebrandingen af About.com til DotDash.com har de som sagt været igang med at opsplitte deres site – fra de kæmpe store About.com site, hvor artikler om nærmest alting var at finde, til en række specialiserede portaler.
I første omgang opsplittede de About.com i: LifeWire.com (teknologi), TripSavvy.com (rejser), ThoughtCo.com (uddannelse), TheSpruce.com (Gør-det-selv), VeryWell.com (sundhed) ogTheBalance.com (jobs).
SearchMetrics har lavet en fin analyse af hvordan det er gået, som du kan læse i sin helhed her, og man må i sandhed sige at resultaterne er helt fantastiske. De har samlet set langt mere organisk trafik fra Google, end de havde før.
Og opsplitningen stopper ikke her. De er gået endnu videre og har opsplittet hver af de nye emne-portaler yderligere. VeryWell er blevet til VeryWellHealth, VeryWellMind, VeryWellFit og VeryWellFamily. Samme type opsplitning er sket for de andre nye domæner. Og med meget stor success.
Skal du også splitte dit domæne op?
Sandsynligvis nej. Det er de færreste der driver et website, som kan sammenlignes med About.com – som det var, med så mange millioner artikler på tværs af alverdens emner.
Men det betyder ikke, at vi ikke godt kan lære en hel masse af denne spændende case …
Fokuser og vind!
En af de vigtigste ting vi kan lære af About.com casen er, at det i stigende grad betaler sig at fokusere. Vi kan ikke være alt for alle. Det er mere værd, at være de bedste for nogle få. Og dette gælder både i forhold til emner og lokalitet.
Hvis du f.eks. vil starte et website der sælger bøger er det en nærmest håbløs kamp, at skulle konkluerer med Amazon eller danske Saxo i forhold til at dække bredt, men måske har du en chance for at vinde et publikum hvis du fokuserer ind på en niche, som de måske ikke dækker super godt – et område hvor du, eller dine forfattere, er super eksperter. Så kan du skabe en styrke, troværdighed og autoritet indenfor lige netop dette emne, som selv mastodonterne kan have svært ved at matche.
Det samme gælder hvis du er en lokal håndværker, serviceudbyder, revisor eller advokat. Udover at det som regel ikke giver så meget mening i praksis, at forsøger at tiltrække frisørkunder fra hele landet – da folk nok ikke gider køre så skide langt for en klipning, så er det også meget sværere at blive nummer et i Google når folk bare søger på “frisør. Det er lettere at komme til at ranke på f.eks. “frisør i Lyngby” (eller tilsvarende automatiske lokal-filtrerede søgninger i Google) og langt mere relevant, hvis det er der din salon ligger. Der er så godt som ingen værdi i, at din frisørsalon dukker op, når en dame i Nordjylland leder efter et sted at blive klippet.
Kunderne forventer perfektion
Det er desværre ikke helt nok bare at være lokal- eller emnespecifikt relevant. Dit website skal også være teknisk perfekt.
Kunderne er i dag vant til at bruge de store websites, som Amazon, der er brugt millioner på at udvikle. De forventer høj hastighed, fantastisk brugervenlighed, at det hele virker perfekt på mobilen osv. Uanset at du sikkert ikke har helt de samme midler som Amazon, så forventer kunderne den samme gode og gnidningsfri oplevelse hos dig.
Og det samme gælder Google. De tager ikke hensyn til, at du driver en lille eller lokal virksomhed med meget færre midler. Hvis dit website er for langsomt, dårligt mobiloptimeret, ikke har implementeret SSL, AMP eller nogle af de mange andre tekniske detaljer som Google forventer i dag så vil du få meget sværere ved at ranke godt i Google.
Heldigvis er der løsninger på det, som i dag koster så lidt, at de fleste kan være med.
En af de bedste løsninger er, efter min beskedne mening, den løsning som vi tilbyder under navnet Waimea Business. Vi har bl.a. haft meget fokus på, at leve op til alle de høje tekniske krav som Google og brugerne har i dag. Den eneste grund til at vi så kan sælge det for den meget lave pris vi gør er, at hele den tekniske platform er udviklet på en måde, så vi kan sælge den til mange – i modsætning til f.eks. Amazon, der har bekostet det hele selv.
Hvis du vil høre mere om Waimea Business
så kontakt os på info@waimea.dk eller 78 76 10 30
Det er iøvrigt værd at bemærke, at About.coms rebranding og opsplitning af domæner tilsyneladende er implementeret så godt som 100% perfekt. Og det er bestemt ikke altid let. Slet ikke med et kæmpe site som deres. Men det at de har været så ekstremt omhyggelige har helt sikkert været med at at gøre, at overgangen, og de gode resultater, har vist sig så hurtigt.
Så ikke alene skal dit website være perfekt. Hvis du laver store ændringer er det også vigtigt at det håndteres perfekt. Hvis du er i tvivl om noget i den forbindelse så lov mig at du tager fat i nogle der ved hvad der skal gøres, og hvordan, så du ikke taber en masse godt (f.eks. dine rankings i Google) på gulvet. Vi hjælper mange med den slags flytninger.
Vil mine anbefalinger ændre sig?
Nej. Hvis du ellers har fulgt mine gode råd igennem de sidste mange år, så vil denne nye SEO trend ikke ændre noget for dig.
For mange mindre og mellemstore virksomheder vil det stadig være en god ide at samle kræfterne på et enkelt domæne. Det kræver nemlig både meget indhold og store investeringer i markedsføring at køre en multi-brand (eller multi-domæne) strategi.
Skriv en kommentar