Bør du være bange for pingvinen nu?
Google ændrer hvert år deres søgealgoritme flere hundrede gange. Mange af opdateringerne er fuldstændig uden betydning – mens nogle af dem er større – en af disse, er Google Penguin.
Den første Google Penguin opdatering kom d. 24 April 2012. Penguin har til formål, at slå ned på de hjemmesider der er imod Google’s retningslinjer, når det kommer til links.
Hvis du i dag ”spammer” søgeresultaterne med unaturlige links – eller er i tvivl om du gør, bør du læse ekstra godt med.
Hvad gør Google Penguin?
Google Penguin er især kendt for, at smadrer en hjemmesides placering, hvis man har en for ensidig linkprofil, eller direkte skadelige links.
Vi alle ved, at links altid har været, og stadig er den dag i dag, en vigtig parameter for, at et website vil ranke godt. Det er dog, desværre ikke som i gammel tid antallet af links alene, der har en betydning for din rangering, men snare kvaliteten.
Google har fornylig annonceret, at de snart vil komme ud med en ny version af opdateringen. Vil dette have en indflydelse på din forretning, og vil du skulle frygte en straf?
Da den første opdatering rullede ud, blev godt 3% af alle søgeresultater påvirket, og flere websites oplevede alvorlig fald i synligheden. Sidste pingvin opdatering er sket december 2014 – og antallet af påvirkede søgeresultater i procent er her ukendte.
Linkbuilding i 2016
Selvom pingvinen slår ned på links, så bør du naturligvis ikke stoppe med, at udfører linkbuilding. Det skal bare gøres rigtigt.
Mit gæt er, at de fleste hjemmesider ikke vil mærke den store forskel ved den næste Google Penguin opdatering – særligt ikke hvis du har fulgt vores råd gennem lang tid her på bloggen, men du bør dog stadig være ekstra opmærksom hvis …
- Du har bygget mange links inden for en kort periode
- Du har mange links fra forummer, kommentarer eller linkkataloger
- Du har linket med en af dine søgeord i dine ankertekster mange gange
- Over 20% af dine links stammer fra andre lande end det land du operere i
- Du har købt links
- Du har byttet links
- Du er en del af et (mere eller mindre) åbenlyst linknetværk
- Du har links fra sider, der skriver om ulovlige emner
- Du har links fra sider, der før har været ramt af en straf, eller er det i dag
- Du benytter automatiserede links
Du bør generelt være meget opmærksom på, hvorvidt din linkprofil er naturlig, eller unaturlig. Hvis den er unaturlig, så er du i risikozonen – hvis den fremstår mere naturlig, og har diversitet, så bør du ikke være ligeså skræmt.
Det kræver lidt mere viden om links, end der bliver plads til i dette indlæg, for ar forklare, hvordan du laver en omhyggelig vurdering af din linkprofil, men vi kan anbefale værktøjer som Ahrefs, MajesticSEO og LinkReSearchTools.
Hvad er en naturlig linkprofil?
En naturlige linkprofil har først og fremmest diversitet. En linkprofil med større spredning af hvilke typer af links, der indgår heri. Det vil sige spredning af hvorvidt dine links stammer fra blogs, sociale sider, forummer, kommentarer mm. Der er heri både billedlinks, nofollow links, og almindelige links.
I din linkprofil skal der være links fra flere forskellige topdomæner. Størstedelen skal helst stamme fra det land du operer i – for de fleste af jer .dk, men også gerne fra generiske topdomæner som .com.
Der bør indgår forskellige ankertekster – men størstedelen af dine ankertekster, bør være dit brands navn, eller URLen på din hjemmeside.
I den naturlige linkprofil indgår der desuden links fra websites med autoritet i alle niveauer, du bør både gå efter toppen af poppen inden for dit område, men links fra små sites kan også give værdi, og ikke mindst spredningen af niveauet vil gøre din linkprofil endnu mere naturlig.
Der bør selvfølgelig indgå forside links, men også dybe links i flere niveauer – både til de produkter, som du ikke vil ranke på, men selvfølgelig også dem som du vil ranke på.
Hjemmesiden bør også løbende få flere links. Hvis du ikke længere får links, ser Google det som om, at du ikke længere er helt så ”populær”, og det kan føre til faldende rankings.
Ovendt bør din hjemmeside heller ikke få alt for mange links på en gang. De bør komme løbende og naturligtg.
Google bliver bedre og bedre til at filtrere de links ud, som de mener ikke er relevante. Og en alt for unaturlig linkprofil gennemskuer de hurtigt i dag.
Hvorfor bør du være opmærksom på Google Penguin nu?
Siden den første version af Penguin bør du have været opmærksom på de nye linkfiltreringer. Men siden den første version er flere kommet til og Google har annonceret, at der snart vil komme en ny opdatering.
Hvilke ændringer den vil føre til for jeres placeringer, er ikke til at sige endnu, men der skal nok være nogle derude, som den vil ramme negativt. Spørgsmålet er, om det er dig.
Hjælp jeg er i risikozonen!
Hvis du mener, at du er i farezonen for at blive ramt af den næste Penguin opdatering, så kan du glæde dig over, at den ikke er ude endnu. Du har tid nok til, at få lavet en linkanalyse – og dermed minimere din risiko.
Med en linkanalyse bør du få set på både din samlede linkprofil og alle de detaljer der udgør den. Der er en hel række punkter og analyser, som vi normalt gennemgår i en linkanalyse, som vil danne det korrekte grundlag for hvad du fremadrettet bør gøre.
Hvis du har nogle links, der direkte kan være skadelige for din hjemmeside kan du overveje at forsøge at få dem fjernet eller lave en disavow-fil, der skal sendes ind til Google. I denne fil kan du definere links som du anbefaler, at Google ser bort fra.
Det er selvfølgelig ikke særlig fedt, at vide at man nu har et mindre antal af links, men det er generelt bedre med færre gode links end en hel masse rigtig dårlige.
Du bør før du overvejer en disavow fil, altid gøre dit bedste for, at få de links fjernet du ønsker manuelt af webmasteren ved, at tage kontakt. Først hvis ikke det ikke lykkedes, så bør du overveje disavow filen.
Lidt om den nye Google Penguin opdatering
Google’s John Mueller har fortalt, at målet med den nye opdatering blandt andet vil være, at komme i real-time. Det vil sige, at så snart Google har opdaget at de skadelige links er forsvundet, eller disavowet, så vil du kunne komme ud af en penalty rigtig stærkt.
Vi forventer ikke, at opdateringen vil have en stor ændring af hvordan man i dag bygger links, men den vil i større eller mindre grad have en betydning for flere – også i Danmark. En af tingene der ligger i den nye penguin opdatering er, at man bliver nødt til at kontrollere sin linkprofil oftere, og måske endda få lavet flere linkanalyser om året – da det er real-time.
Du bør desuden høre skaberen af LinkResearchTools – Christoph Cempers komplette svar på spørgsmålene til den nye Penguin update. Han fortæller blandt andet ulemperne ved, at Google Penguin vil komme real-time, som jeg synes du bør høre. Webinaren tager ca. en time, men herefter burde der ikke være mange spørgsmål tilbage. Hør webinaren herunder!
Skriv en kommentar