Breaking News: Google bekræfter at de beholder gamle 301 redirectede sider i indekset!
Det er meget sjældent at jeg tillader mig at kalde noget “Breaking News” her på bloggen. Men denne sag – og Googles bekræftelse til mig i går kan med rette kaldes det. 301 redirects fungerer ikke som de gjorde tidligere – og anderledes end mange forventer.
Hvis du flytter et website fra et domæne til et andet har det altid været min – og de fleste andre SEO-folks anbefaling, at permanent (301) redirecte alle sider på det gamle domæne til det nye.
I løbet af kort tid ville de gamle domæne så normalt forsvinde ud af Googles indeks til fordel for det nye.
Men sådan er det desværre ikke helt mere. Efter længere tids frustrationer hos både mig, en del af mine gode kollegaer og kunder over dette fik vi endelig svar, og en god snak om det i går, med to af Googles ledende webmaster og quality team medarbejdere – Danny Sullivan og John Müller.
I dette indlæg vil jeg forklare problemet lidt nærmere og hvordan du bedst håndterer det.
301 og 302 redirects
Der findes i princippet mange former for rediretcs, men de to mest udbredte er 301 og 302.
Et 302 redirect er et midlertidigt redirect og fortolkes normalt af søgemaskinerne således, at den gamle URL beholdes i indekset, og vises i søgeresultaterne på relevante søgninger, men indholdet fra den side der redirectes til bruges.
302 redirects bruges meget sjældent – i hvert fald anbefaler jeg det normalt ikke. En af de få undtagelser er, hvis forsiden på dit website kun kan ligge på en underlig URL som: www.DitDomaine.dk/cms/content/forside.html – i det tilfælde vil en 302 redirect fra wwwDitDomain.dk til forsiden være at foretrække for så vises domænet alene, når der i søgeresultaterne linkes til forsiden. Det ser lidt mere elegant ud.
Men bortset fra det er der meget f situationer hvor 302 redirects bør bruges.
Alle andre varianter af redirects – herunder JavaScript redirects og META-refresh bør man normalt afholde sig helt fra at anvende.
Et 301 redirect er modsat 302 et permanent redirect. Normalt fortolkes det af søgemaskinerne således at den gamle URL fjernes fra indekset og ikke længere vises i søgeresultaterne til fordel for den nye URL der redirectes til.
Men som sagt er vi mange der igennem de sidste par år, ind imellem, har oplevet at det i praksis ikke helt fungerer efter hensigten. I hvert fald ikke fuldt ud i Google.
I går fik vi så endelig bekræftet vores mistanke. Jeg og et par gode kollegaer fik en god snak med Danny Sullivan og John Müller om det på Twitter.
Google beholder 301 redirectede sider i deres indeks
Den første bekræftelse kom fra Danny Sullivan, der kort forklarede, at Google rigtig nok beholder det gamle domæne i deres indeks, selvom alle siderne fra det er korrekt 301 redirected til et nyt domæne.
Kort efter kom John Müller på banen, bekræftede Danny og forklarede lidt mere om hvorfor de gør det.
Jeg var faktisk en anelse overrasket over det svar, og må jeg sige, ikke helt tilfreds med den måde Google nu håndterer det på.
For dels har jeg nogle gange kunder, der meget gerne vil være helt fri for at blive associeret med det gamle domæne, og dels er det jo lidt noget rod, når vi skal tjekke om opsatte redirects nu også er fortolket korrekt af Google.
Så diskussionen fortsatte lidt videre i løbet af de tidlige nattetimer …
Hvad gør vi nu?
Det er naturligvis godt endeligt at få bekræftet, at det ikke bare var os der lavede fejl. Selv med helt korrekt implementerede 301 redirects af alle siderne på et gammelt domæne til et nyt kan du stadig finde siderne på det gamle domæne med en site: søgning.
Jeg er absolut ikke enig i Googles nye måde at håndtere det på og jeg vil stadig presse på for at vi, i det mindste, kan få muligheden for – f.eks. via Google Search Console, at fjerne et gammelt domæne helt fra indekset.
For hvis det er meget vigtigt at det sker er der p.t. kun dårlige løsninger tilbage. En af dem ville være at af-indeksere det gamle domæne først – med META-robots NOINDEX, få det fjernet via Google Search Console og så først derefter sætte redirets op.
Men det er en både omstændig og dum løsning. For dels tager den en masse ekstra ressourcer, men hvad måske endnu værre er, så risikerer vi dels en smule nedetid, og dels at autoriteten fra det gamle domæne ikke overføres i helt samme grad som den ellers ville.
Så i praksis vil jeg fortsat anbefale, at du gør det samme som jeg altid har anbefalet, når du flytter sider – eller et helt domæne. Benytter 301 redirects.
Du skal så bare være opmærksom på, at du ikke via en site: søgning kan se om alt er endt som det skulle. I hvert fald ikke helt.
Google vil som sagt sende folk videre – også fra de gamle URL’er de viser i søgeresultatet, og hvis du tjekker Googles cache vil du normalt se, at det er den nye URL der vises. Det er det bedste tegn du I dag kan få på, at alt er som det skal være – eller i hvert fald, indtil videre, som Google ønsker det skal være.
Jeg vil naturligvis holde øje med hvad der sker i sagen, holde dig løbende informeret her på bloggen og som sagt presse på for at vi, som webmastere og SEO-ere kan få nogle lidt bedre redskaber til at styre det her. Men det kan godt have lange udsigter.
Det gør det så endnu mere vigtigt at”sidde” på sit gamle domæne navn langt tid efter man har flyttet til et nyt, så ikke en domænehaj eller konkurrent køber det.
Hvor langt tid vil du anbefale man beholder et domæne f.eks. ved skift af firmanavn på grund af fusionering eller lign.
Jeg synes man skal beholde sådanne domæner for evigt – om muligt. Prisen for at beholde det er en brøkdel af det som det kan koste hvis andre overtager det og misbruger det – og man evt. skal have en advokat ind over for at stoppe det, eller kræve domænet tilbage.
Der går MANGE årlige domænefornyelser til blot en enkelt times betaling til en god advokat 🙂
Hej Mikkel
Der er ikke noget nyt i den måde Google fortolker 301 sider på, det har været praksis igennem mange år..
Jeg har vendt det sammen med andre kollegaer i branchen igennem snart 10 år bla. Ulstrup, Rosenstand, Riisager og Grosen Friis og vi var enige om der var tale om en bug i Google.
De viser ved specifikke søgninger den gamle side url og f.eks. et redirectet domæne i søgeresultaterne på Google.
De har bestemt ikke gjort det altid. Det understreges da også af den frustration det har ført til hos mange af de af mine gode kollegaer, der deltag i den seneste dialog med Google.
Men det afgørende – og grunden til at jeg kalder det “Breaking News” er, som det fremgår af overskriften, at Google for første gang nu bekræfter det.
Det giver derfor grundlag for en fortsat snak med dem om at justere på det – og som jeg foreslår, give os en mulighed for selv at bestemme det.
For i bund og grund synes jeg det er ret arrogant, at Google tager “jerskab” på vores domæner, og bestemmer om de skal vises eller ej.
Vi er enige om at det ikke er særligt smart, men de har gjort det i meget lang tid.
Jeg har personligt fremvist data og søgninger for de kollegaer, der er nævnt ovenfor og de vil kunne bekræfte af fænomenet ikke er af nyere dato,- vi var på de tidspunkter enige om der var tale om en bug hos Google.
Personligt tror jeg ikke Google retter op på det.
Jeg har tidligere, rimeligt konsistent, kunne få gamle domæner ud af indekset med 301 redirects.
MEN, det krævede at de var implementeret samtidig med flytningen. Sker det bare få minutter efter kan det være for sent – og det har jeg også oplevet.
Jeg har kunder der bliver crawlet med op til 250 sider i sekundet, så selv med et halv-stort website tager det som sagt ikke mange minutter for Google, at få en flytning galt i halsen, og jeg mistænker det er det – og tilsvarende fejl, der af nogle tidligere har været oplevet som 301 fejl.
Men som en helt konsistent bibeholdelse af korrekt 301 redirectede domæner i indekset er i hvert fald ikke sådan Google altid har gjort det.
Uanset hvad, så er jeg dog optimistisk i forhold til at vi med tiden kan få nogle værktøjer – f.eks. i GSC, til at styre det bedre.
Jeg kender både John Müller og Danny Sullivan ganske godt og har ved mange tidligere lejligheder haft en god dialog med dem om andre tilsvarende udfordringer. Og de er bestemt lydhøre overfor gode argumenter 🙂