Er det vigtigt at eje sin egen hjemmeside?
Spørgsmålet kan måske lyde lidt underligt, for de fleste vil vel svare ja – det er da vigtigt at eje sin egen hjemmeside.
I praksis er svaret bare ikke helt så enkelt. Dels vil du stort set aldrig eje alle dele af din hjemmeside – større eller mindre dele af den er noget du lejer, eller kun kan få en brugslicens til og dels kan prisen for at eje så meget som det nu er praktisk muligt blive alt for høj til at det kan betale sig.
I dette indlæg vil jeg se lidt nærmere på, i hvilken grad det faktisk kan betale sig at eje (så meget som muligt) af sine egen hjemmeside, og hvilke dele du i alle fald bør være opmærksom på at have rettigheder til.
At eje eller leje
Tidligere købte alle bilejere deres egen bil. Men i dag lejer eller leaser flere og flere den, frem for at eje. Og hvorfor så det?
Du kender sikkert allerede godt svaret. Det er fordi det ofte bedre kan betale sig.
En bil har ingen langsitet værdi i sig selv. Faktisk taber biler deprimerende hurtigt værdi. Værdien i en bil er, at have brugsretten over den, og for de fleste mennesker handler det om, at kunne få denne brugsret så billigt som muligt – for den bil man nu engang ønsker. Og i dag, er det ofte lig med leasing – frem for køb.
Det samme kan siges om en hjemmeside. Der er som sådan ingen selvstændig værdi i at eje en hjemmeside. Værdien er den brugsret du har, den synlighed på nettet den giver dig, de kunder den kan skabe og den service du kan tilbyde via den.
Du ejer sikkert heller ikke selv det kontor, eller butikslokale du har – selvom du måske gerne vil holde fast i det i lang tid. Det er primært brugsretten der har værdi for dig.
Men lad os se lidt nærmere på hvad du realistisk set faktisk kan – og måske bør, eller ikke bør, eje i forbindelse med din hjemmeside.
Hvor meget af din hjemmeside kan og bør du eje?
I princippet kan du eje det meste, men hvis du målrettet går efter det alene kan prisen som sagt blive meget høj. Lad os se lidt nærmere på de forskellige dele af en hjemmeside.
Hosting vil normalt være en service du lejer dig ind på. I princippet kan du godt sætte dine egne webservere op og betale for en god stabil forbindelse til dem, men det kan jeg absolut ikke anbefale. Det vil med næsten 100% garanti blive både meget dyrere og langt dårligere end det du kan leje dig ind på i dag.
Selv en virksomhed som vores, der bl.a. lever af at lave hjemmesider til andre virksomheder og har dygtige teknikere ansat har ikke vores egen hosting. I vores tilfælde bruger vi en af de bedste services der findes – en Cloud Service fra Google. Det giver os den bedste og mest stabile løsning til en rimelig pris til glæde for vores kunder.
Sålænge vi betaler har vi løsningen, men formelt set ejer vi den ikke. Og det gør vores kunder heller ikke.
Et Content Management System (CMS) bruges i dag af langt de fleste websites til at opsætte og styre indhold og design på et website. Det ejer du heller ikke. Det er enten en Open Source platform – som WordPress, Joomla eller Drupal, eller et betalt system. Men i alle tilfælde får du alene en licens til brugen af det. Du ejer det ikke.
Du kan naturligvis godt lave et website helt uden CMS, eller udvikle dit eget CMS, som du så ejer. Men det ville ende med at koste mange gange mere end en af de andre løsninger – og sikkert også ende med at være dårligere.
Plugins- og kode på dit website ejer du normalt heller ikke. Der er dog, i modsætning til ovenstående lidt bedre mulighed for at eje en smule mere af den del. Men igen, er det langt fra sikkert at et ejerskab er det som i sidste ende er den bedste løsning.
Med Waimea Business har vi udviklet en hel masse avanceret kode og plugins, der bruges til at lave nogle rigtig gode hjemmesider til vores kunder. De betaler ikke for al den udvikling, men kun for brugen af dem – sålænge de er kunder. Selv hvis de var kunder i mange årtier hos os, ville deres abonnement langt fra dække de omkostninger der ville være, hvis de selv skulle have udviklet al den kode, så ejede den.
Billeder og illustrationer på dit website kan – og er ofte en blanding af materiale du ejer, og materiale du blot har en locens til at bruge i den konkrete sammenhæng.
Hvis det er billeder du selv, eller fastansatte medarbejdere har taget ejer du dem naturligvis. Men mange bruger også billeder fra billedbiblioteker på nettet og så ejer du ikke billederne – du får, eller køber bare en licens til dem.
På de websites vi laver for vores Waimea Business kunder er der som regel også tale om en blanding. Nogle billeder leverer kunderne selv. Nogle illustrationer, grafik eller logo laver vi specifikt til kunderne. Begge de dele ejer kunden naturligvis – og kan tage med sig videre hvis de en dag ensker en anden webløsning.
Men der indgår også ofte billeder, som vi har købt licens til og som vi kun må bruge sålænge kunden har en løsning hos os. Det er ikke noget vi bestemmer, men licensbetingelser som dem vi køber billederne af har fastlagt.
Så hvis en af vores kunder gerne vil flytte en dag kan de naturligvis tage alle egne billeder, og de illustrationer vi har lavet til dem med sig, men tredjeparts-billeder skal de udskifte. Enten kan de selv købe en licens til de samme billeder, eller finde noget tilsvarende. Det er i alle fald et meget lille problem.
Man kan som kunde hos os – eller et andet sted, naturligvis godt vælge selv at levere samtlige billeder, eller betale en fotograf for at tage dem og overdrage alle brugsrettighederne for evigt, men det er bare en meget dyrere løsning som der i reglen absolut ingen grund er til.
Teksterne på dit website er omvendt ovensteånde til gengæld noget jeg altid anbefaler at du selv ejer. Uanset om du selv har skrevet dem, eller – som det er tilfældet for de fleste af vores Waimea Business kunder, får dem skrevet af din leverandør, så bør du har den fulde ret til teksterne, så du også kan tage dem med dig hvis du en dag skifter leverandør.
Hvad får du med, hvis du vil skifte website?
Det kritiske punkt for mange – og nok også derfor den del har været optaget af at skulle eje deres hjemmeside er, hvad der sker hvis du en dag vil skifte løsning. Hvem ejer så hvad og hvor svært bliver det at flytte?
Lad mig starte med at slå en ting fast.
Det er altid forbundet med en masse besvær når man skal flytte en hjemmeside. Jo større den er, jo mere kompleks, jo mere besværligt er det. Det gælder uanset hvor meget eller lidt af det du ejer der skal flyttes – eller genoprettes.
Men hvordan kan du så gøre en flytning så let som mulig?
For det første kan du grundlæggende set vælge en løsning der bygger på et af de mest udbredte CMS. Nogle udbydere af websites bruger et helt egenudviklet CMS.
Waimea Business bygger på WordPress. Det er verdens mest brugte CMS. Faktisk har undersøgelser vist, at over 25% af alle websites på nettet i dag bruger WordPress.
Men hvilke fordele giver det så dig at vælge en løsning på et udbredt CMS som WordPress?
For det første kan du hvis du en dag vil flytte få al data fra websitet leveret i et databaseformat, som er veldokumenteret og iøvrigt kendt af de fleste udviklere. Tilsvarende er der titusindvis af udviklere – både i Danmark og ude omkring i verden, som kan finde ud af at udvikle og rette i WordPress websites.
Så med en løsning som Waimea Business undgår du at blive låst i et lukket – egenudviklet CMS, som kun nogle få udviklere i den virksomhed der har lavet det kender.
Det betyder dog stadig ikke, at en flytning bare lige kan klares på nul komma fem. For som jeg nævnte i de første par afsnit i dette indlæg får du aldrig alt det med, som var inkluderet på din gamle webløsning.
Som minimum skal du ud og finde ny hosting, der skal rettes domæne DNS, den nye webløsning skal sættes op – uanset om det er samme eller et nyt CMS, sikkerhed og hastighedsoptimering skal iværksættes og den data du har fra det gamle website skal importeres, designet tilpasses osv.
Måske skal du også have fundet og indsat nogle nye billeder og sidst – og måske vigtigst af alt, skal du have taget stilling til hvordan du på det nye website vil præsentere indhold og funktioner, som du alene lejede dig til med den gamle løsning.
Med Waimea Business får kunderne som sagt adgang til en lang række af avancerede features, som de ikke betaler for udviklingen af – kun det faste månedlige abonnement for brugen af det. Derfor får de naturligvis ikke disse dele med, hvis de en dag flytter.
Så hvis du flytter fra en webløsning som Waimea Business skal du tage stilling til hvordan du så vil løse de dele du tidligere lejede dig til. Måske har den nye leverandør en løsning. Måske dropper du bare nogle af de tidligere features. I alle fald er det noget du skal tage stilling til.
Waimea Business gør det så let som muligt at flytte
Det er som sagt aldrig helt let at flytte et website. Der er typisk mange ting der skal genoprettes og justeres for at få det hele på plads.
Men når det så er sagt, så har vi altid med Waimea Business bestræbt os på, at gøre det så let som overhovedet muligt at flytte. Det gør vi ganske enkelt fordi vi mener det er godt købmandsskab, at behandle alle godt – også dem, der uanset årsag, måtte vælge at flytte væk fra os.
Med hvad gør vi så helt konkret for at gøre en flytning så lidt besværlig for kunder som muligt?
For det første har vi udarbejdet en omhyggelige guide, som alle kan downloade helt gratis, der detaljeret beskriver alle de ting du skal huske på, når du flytter dit website.
Derudover tilbyder vi alle kunder der vil flytte deres Waimea Business website en fuld kopi af WordPress databasen. Det gør det så let, som muligt, at importere data i en ny webløsning – uanset om det er WordPress eller et andet system.
Men som sagt er der stadig nogle opgaver tilbage, selv med al den hjælp vi giver, som du selv – eller din nye leverandør, skal klare. Det er vigtigt at du ikke glemmer det. For naturligvis laver vi ikke, uden beregning, en ny hjemmeside for vores kunder hvis de flytter. Du får heller ikke en ny bil hvis du opsiger leasingen af din gamle.
Skal du have ny hjemmeside?
Hvis du overvejer en ny hjemmeside så er du meget velkommen til at kontakt os for en uforpligtende snak om Waimea Business. Brug formularen nedenfor, skriv på info@waimea.dk eller ring på: 78 76 64 00.
Glimrende artikel. Nu du nævner WordPress, så synes jeg en irriterende egenskab efter vi kom forbi version 5 er, at man skal gøre sig djævelsk mange anstrengelser for, at komme ind og rette i kildekoden for sine indlæg. Det kunne de godt have lavet bare en smule mere brugervenligt. 🙂
Tak for inspirationen. Altid tankevækkende indhold her på din blog.
Tak 🙂
Jeg synes faktisk, alt i alt, at WordPress 5 – Gutenberg, er en rigtig god opgradering. Ikke mindst fordi det datalogisk er langt bedre struktureret.
Naturligvis kommer der til at gå lidt tid med at venne sig til det nye interface, og der vil sikkert være detaljer tilbage, som vi bedre kunne lide i det gamle.
Til gengæld tror jeg at meget af det vil løse sig, når vi venner os til for alvor at bruge mulighederne i de nye “blocks”, der jo i virkeligheden gør det hele meget mere fleksibelt – og igen, datalogisk fornuftigt.