AMP-sider (Google Accelerated Mobile Pages) er nu som standard med på alle Waimea Business hjemmesider!
Understøtter din hjemmeside Google Accelerated Mobile Pages (AMP)?
Som den første større hjemmeside-leverandør i Danmark tilbyder vi nu, som standard, AMP på alle eksisterende og nye Waimea Business hjemmesider!
Hvis du er så heldig allerede, at have en Waimea Business hjemmeside, vil du fra og med i dag helt gratis have fået opdateret din hjemmeside med fuld understøttelse af AMP. Og alle nye Waimea Business kunder, får naturligvis også AMP med som standard, inkluderet i prisen.
AMP er Googles nye mobiloptimerede format. På trods af, at jeg tidligere har udvist en vis kritik overfor AMP-projektet og formatet, så har tingende udviklet sig i en retning der gør, at jeg nu må anbefale de fleste websites, at få implementeret AMP.
Desvære er det bare ikke helt så let, som man kunne ønske sig. I dette indlæg vil jeg beskrive nogle af de mange udfordringer vi har måtte igennem, for at nå frem til det gode resultat vi står med nu.
Fokus på mobil optimering
Vi har med Waimea Busines altid haft en stærk fokus på den bedst mulige oplevelse for mobile brugere. Waimea Business hjemmesider har således allerede fra første dag været både meget hurtige og responsive (RWD design). Det har indtil nu givet vores mange kunder gode resultater i de mobile søgninger og tilfredse mobile besøgende der har konverteret godt.
Tidligere på året lancerede Google så AMP – Accelerated Mobile Pages, der officielt set er et Open Source projekt, der har det formål at fremme brugervenligheden og hastigheden for mobile brugere. Men som altid ligger der naturligvis lidt mere bag den historie.
Allerede i marts måned var jeg fremme med kritik af AMP her på bloggen. Jeg anbefalede dengang, at man lige ventede lidt med at kaste sig ud i AMP.
I maj måned holdt jeg foredrag til den store SMX konference i London. I den forbindelse blev jeg opmærksom på, at Google ikke sådan lige ville opgive AMP. Tværtimod! Det stod klart, at de ville gøre næsten alt, for at presse det ned i halsen på os og lokke os til at bruge det. Det gav anledning til en lidt modificeret kronik jeg skrev i slutning af maj, for Computerworld.dk om AMP.
Siden da er der sket endnu mere. Adskillige rapporter fra dygtige kollegaer, har påvist, at Google i høj grad har valgt at prioritere og promovere AMP-sider i de mobile søgninger. Samtidig har Google lige annonceret, at de fremover vil prioritere deres mobile indeks før deres desktop indeks. Så nu er der efter min mening ingen vej udenom AMP. Like it or not.
Vi har derfor i de sidste uger arbejdet på, at få implementeret AMP på alle Waimea Business hjemmesider og det kører nu! Dette gælder både for de eksisterende kunder, der som altid får nye features med helt gratis, og alle nye kunder, der på samme måde kan få glæde af dette nye format.
AMP er et meget restritivt format!
Med de mange begrænsinger der ligger i AMP-formatet egner AMP-sider sig ikke til alle typer websider. Som udgangspunkt er det stort set kun simple tekstsider – f.eks. artikler og blogindlæg, du kan omdanne til AMP-sider, så ingen e-handel, avanceret design eller sågar noget som simpelt som en web-formular!
Der findes dog i dag en række ekstra AMP-komponenter, som man kan tilføje sine AMP-sider, der gør det muligt, at få noget af den funktionalitet tilbage, som man ellers mister.
Vi har i første omgang valgt den mest enkle løsning, kun med tilføjelse af AMP-analytics. Det er rigeligt svært i sig selv, at få det til at spille 100% korrekt. Vi vil dog allerede i løbet af kort tid udvide med bl.a. AMP-forms, AMP-sidebar og AMP-social share for at forbedre både brugervenlighed, funktionalitet og marketing-effekt på AMP-siderne.
Kan man ikke bare installere et AMP-plugin?
Hvis du benytter WordPress, eller et af de andre store CMS-løsninger, der har en plugin arkitektur, så er det naturligvis en oplagt tanke, at du bare kan installere et AMP-plugin og så spiller det hele top-godt.
Jeg må desværre skuffe dig. Svaret er i hvert fald langt fra et entydigt ja.
Med mindre du kører med en helt igennem standard installation, uden nogle former for tilpasninger, så kan du godt glemme alt om det. Det gør næsten ingen.
Og vores erfaring er, at selv med en meget simpel WordPress installation vil du i alligevel få brug for tilpasninger af dine AMP-sider, for at det bliver rigtig godt (se mere i næste afsnit om AMP-optimering).
Og jeg er langt fra ene om at mene dette. Det har tilsyneladende aldrig være Googles intention, at AMP bare skulle være en plug-and-play løsning. De forventer, at du dedikere mindst ligeså mange resurser på at designe, tilpasse og optimere dine AMP-sider, som alle andre, almindelige sider.
De WordPress AMP plugins vi selv har testet – de førende på markedet, er langt fra gode nok. De fleste strippede alt for meget information, inkluderede ikke påkrævede elementer, og droppede f.eks. helt Google Analytics. Det kan vi ikke leve med at tilbyde vores kunder.
Malte Ubl, der er leder af AMP-projektet for Google, udtaler i forbindelse med en nylige kritik af formatet følgende:
I also realize that “just turning on the WordPress plugin” doesn’t get you there. Especially if a WordPress installation is heavily customized, one will need to invest similar effort to get the AMP pages to the same quality. While this may be a lot of work, this is by design: We recommend to really optimize AMP pages and fine tune them to your needs. AMP is not a templated format for that reason.
Så jeg kan på ingen måde anbefale, at du kaster dig ud i implementering af AMP på din hjemmeside med mindre du har tænkt dig, at bruge de nødvendige resurser på at tilpasse, validere og optimere det tilstrækkeligt.
AMP skal optimeres
Udover udfordringerne med de begrænsede muligheder og den tekniske implementering er det også vores erfaring, at AMP-sider bør gennemgå en alvorlig optimering, for at de bliver gode nok. I standard-formatet, er der for mange mangler.
Vi har optimeret første version af Waimea Business AMP med en række små, men betydelige features, der gør, at brugerne lettere kan navigere rundt og at der sælges bedre til dem.
Vi har blandt andet inkluderet links til de originale artikler, så søgebrugerne stimuleres til at blive på dit website, i stedet for at vende tilbage til Google – som ellers er standarden, samt en fast call-to-action box, der kan vises på alle AMP sider, for at kompensere for de manglende funktionaliteter, der kan være på de almindelige (ikke-AMP) versioner af siderne.
Men det stopper ikke her. Vi vil som sagt, inden for den kommende tid, se nærmere på nogle af de lidt mere avancerede muligheder der er kommet for yderligere optimering af AMP-sider.
AMP validering er fulde af fejl
AMP er et meget stringent format. Det betyder at der i praksis, i modsætning til almindelig HTML, ikke accepteres nogle fejl. Det er ligesom med XML. Enten er det 100% korrekt, og så virker det, eller også er det ikke, og så virker det ikke. Sort/hvidt!
En af de store udfordringer vi så i praksis er stødt på er, at de valideringsværktøjer der findes, når man skal teste om ens AMP sider er implementeret korrekt, er fulde af fejl og paradoksale konflikter.
Der findes p.t. fem måder at teste dine AMP-sider:
- AMP validator
Dette er den officielle validator fra AMP Project, til validering af AMP-sider. Hvis dine AMP-sider validerer uden fejl her, så burde de være helt perfekte.
. - Browser Developer Console
AMP-validatoren er inkluderet i AMP JS biblioteket og du kan derfor også teste dine AMP-sider direkte i din browser. Du kan læse nærmere via linket ovenfor, hvordan du gør det.
. - Structured Data Testing Tool (Schema)
Schema struktureret data er en påkrævet del af en AMP side. Det er derfor vigtigt at dette er implementeret helt korrekt. I Googles testværktøj kan du teste dine sider og få identificeret eventuelle fejl.
. - Google Search Console
I Google Search Console kan du under punktet: Udseende i søgemaskiner ->Accelererede mobilsider (AMP) se en rapport over de AMP-sider som Google har indekseret. Her vises også eventuelle fejl og mangler. Hvis du ikke allerede har tilmeldt dine websites til Search Console så bør du gøre det (via linket ovenfor). Det er helt gratis.
. - Mails fra Google Search Console
Hvis Google støder ind i fejl på dine AMP-sider vil du som regel modtage en email om det. Denne vil kort beskrive fejlen og linke for yderligere detaljer til din Search Console side.
Det vi har oplevet – omend ikke helt konsistent er, at alle vores AMP-sider validerer 100% korrekt i både AMP-validatoren, i Browser Developer Console og i Structured Data Testing værktøjet. Men i Search Console og de udsendte emails rapporteres der nogle gange om AMP-fejl eller mangler.
Og for at gøre det hele endnu mere forvirrende, så har vi oplevet at fejlrapporteringerne ikke stemmer overnes på blandt andet følgende punkter:
- Fejl rapporteres med op til 3 ugers forsinkelse, også efter de faktisk er rettet
- I Search Console rapporteres der er om optionelle mangler – altså noget der ikke er påkrævet, mens de samme mangler i de udsendte emails rapporteres som påkrævet
- Der rapporteres om manglende Schema elementer i Search console, som faktisk er implementeret og som også validerer korrekt i Structured Data Testing værktøjet
- Selv med perfekt indekserede AMP-sider kan du ikke altid være sikker på, at de vises i de mobile søgeresultater
Konklusion: Skal du implementere AMP på din hjemmeside?
I første omgang kommer det helt an på, hvilken type indhold du har på dit eksisterende website. Hvis det alt sammen er sider, der kræver avanceret design og funktionaliteter, for at fungere, så er AMP-sider nok ikke det helt rigtige valg lige nu.
På den anden side, hvis du har indhold, der kan tåle den lidt mere simple præsentation, som f.eks. artikler og blogindlæg, så bør du bestemt overveje, at AMP-ifisere dit website. Værdien af denne optimering kan være meget stor, hvis du ellers kan finde ud af, at få det implementeret rigtigt.
Og her kommer så den sidste overvejelse. Kan du det? Har du selv evnerne eller kan du afsætte de nødvendige resurser til, at få implementeret og optimeret AMP helt perfekt? Hvis ikke, så skal du nok overveje en ekstra gang, om det er værd at kaste sig ud i projektet.
Du kan naturligvis også bare vælge en Waimea Business hjemmeside, så følger AMP-versioner af dine sider med som standard.
Ring til os på 70 22 80 82 og få en uforpligtende snak om en Waimea Business hjemmeside
Tak for en god artikel om AMP – Det hele bliver bare mere og mere kompliceret og det er kunden som får regningen.
Tak 🙂
Ja, ingen tvivl om, at alting er blevet mere og mere kompliceret. Da jeg selv startede med det her for ca. 20 år siden kunne jeg det hele selv. Det kan jeg slet ikke i dag.
Og ja, der er jo ikke andre til at betale det, end dem der vil have det – kunderne. Hvem ellers skulle betale? 🙂
Hvorfor gør de det så kompliceret. Gør det ikke bare at man som hjemmesider ejer ikke orker at implementere det.
Jeg har svært ved at se værdien af det, hvis der skal bruges alt for mange ressourcer på at få det til at køre….